3 Episoder som vil endre virkeligheten din

3 Episoder som vil endre virkeligheten din

Kan du få en høyere IQ? Kan du bli smittet av et livsfarlig virus på fly? Visste du at over 1600 personer blir forgiftet av Paracetamol årlig i Norge?

Overskriften er ambisiøs og jeg kan med hånden på hjertet si at disse 3 episodene har påvirket og endret synet mitt på mange måter. Blant annet hvordan jeg ser på intelligens og IQ, smittefare og medisiner. Trykk på bildene for å lytte til episodene eller søk Mentaltrener podcast på din favoritt podcast-app eller Spotify og trykk subscribe (abonner)

ITUNES

EPISODE 1

Alle er opptatt av IQ. Har du nok? Hva gjør at noen blir mer intelligente enn andre? I denne episoden kan du høre mer om IQ og intelligens fra professor og forsker Richard Haier ved universitet i California. 

Alle er opptatt av IQ. Har du nok? Hva gjør at noen blir mer intelligente enn andre? I denne episoden kan du høre mer om IQ og intelligens fra professor og forsker Richard Haier ved universitet i California. 

Episode 2

Får vi vite den fulle sannheten når det kommer til hva vi får i oss av medisiner, mat og vann? Visste du at statiner som brukes av over 100 millioner mennesker kun har ønsket effekt i 1 av 50 tilfeller? Dagens gjest har fått mye oppmerksomhet for sine 3 siste bøker som gravende journalist. Niels Chr. Geelmuyden er statsviter, journalist og forfatter. Geelmuyden har mottatt flere ærespriser for sin skriving, blant annet Gullpennen, Fritt Ords Honnør og Vestfolds Litteraturpris.

Får vi vite den fulle sannheten når det kommer til hva vi får i oss av medisiner, mat og vann? Visste du at statiner som brukes av over 100 millioner mennesker kun har ønsket effekt i 1 av 50 tilfeller?

Dagens gjest har fått mye oppmerksomhet for sine 3 siste bøker som gravende journalist. Niels Chr. Geelmuyden er statsviter, journalist og forfatter. Geelmuyden har mottatt flere ærespriser for sin skriving, blant annet Gullpennen, Fritt Ords Honnør og Vestfolds Litteraturpris.

Episode 3

Hvor stor er risikoen for at du kan bli smittet av en dødelig sykdom når du sitter på et fly? Eller hvor stor er risikoen for at du opplever samme situasjon i dag som vi hadde i Norge i 1347 da mesteparten av Norges befolkning døde av svartedauden?  Hør senior rådgiver i Forsvarets sanitet og professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik ved Det helsevitenskapelige fakultet ved universitet i Tromsø fortelle om alt fra massepsykose, farene med helseturisme og smittefare på fly til om barn kan spise snø om vinteren. Ørjan er en del av RDOIT (Rapidly Deployable Out-break Investigation Team) en av ekspertene Forsvaret kontakter når sykdomsutbrudd kan sette liv og helse i fare. 

Hvor stor er risikoen for at du kan bli smittet av en dødelig sykdom når du sitter på et fly? Eller hvor stor er risikoen for at du opplever samme situasjon i dag som vi hadde i Norge i 1347 da mesteparten av Norges befolkning døde av svartedauden? 

Hør senior rådgiver i Forsvarets sanitet og professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik ved Det helsevitenskapelige fakultet ved universitet i Tromsø fortelle om alt fra massepsykose, farene med helseturisme og smittefare på fly til om barn kan spise snø om vinteren. Ørjan er en del av RDOIT (Rapidly Deployable Out-break Investigation Team) en av ekspertene Forsvaret kontakter når sykdomsutbrudd kan sette liv og helse i fare. 

 

 

 

5 Podcast episoder for en bedre sommer

5 Podcast episoder for en bedre sommer

Liker du å slappe av på stranden med en god bok eller kanskje du liker å oppleve mest mulig i ferien? Personlig liker jeg begge deler, men underholdning på ørene har blitt en vane uansett om jeg kjører bil, slapper av på stranden eller sitter på et fly. For meg er noe av gleden i livet å lære noe nytt som kan gi meg inspirasjon, kunnskap og noe til ettertanke.

Tidligere Harvard Professor Jordan B Peterson sa i forrige podcast vi gjorde at "Frank du er som et ekorn som samler!" Når jeg spurte om han sin tolkning av hvorfor jeg må lære noe nytt hver dag! 

Til alle dere "Ekorn" der ute som liker å lære noe nytt og samtidig bli underholdt har jeg samlet 5 episoder som kan gjøre sommeren din enda bedre.

De 5 utvalgte Podcast episodene er:

Jordan B Peterson om Mental Styrketrening, Frykt og Personlighetstrekk.

Mads Kaggestad om doping, Tour de France og livet som proffsyklist.

Unngå negative følelser og prester bedre med mentaleteknikker - Ronny Hushovd.

Unngå hudkreft og andre sykdommer - Professor og forsker Johan Moan

Margrethe Meiner om kampen mot kreften og mentale teknikker

Alle har de sin unike tilnærming og historie. Jordan B Peterson er en av verdens mest populære Professorer og deler gladelig med sin kunnskap når gjelder blant annet frykten vi opplever i samfunnet og hvordan vi kan "trene" oss igjennom den. Professor Johan Moan som er en av verdens fremste på stråling og D- vitaminer forklarer på en enkel måte hvorfor vi burde være i solen før klokken 15 for å minimere risikoen for hudkreft. 

Margrethe Meiner sin historie gjorde virkelig inntrykk på meg og samtidig et klart bevis på hva som er mulig. Ronny Hushovd har vært gjest 2 ganger tidligere og forteller gladelig om hvordan han det siste året har brukt mentaltrening aktivt for å prestere bedre på jobb og privat.

Mads Kaggestad har vært tidlgiere sykkelproff og er nå ekspertkommentator på TV2. Uansett om du er glad i sport og Tour de France er den episoden virkelig noe for deg.

Da ønsker jeg deg en strålende sommer og gled deg med disse 5 episodene og alle de andre episodene du finner på Itunes eller din favoritt podcast app

Hva verdens mest uheldige mann og en eventyrer har til felles

Comment

Hva verdens mest uheldige mann og en eventyrer har til felles

Er du redd for hva andre tenker om deg? Føler at du ikke er god nok? Eller bare mangler litt motivasjon?

For mange er mentaltrening et begrep vi har hørt, men ikke helt vet hva er?  For meg handler mentaltrening om å forsterke sider av deg selv som du syntes er svake. Er du redd for å fly? Bli verdens mest rolige flypassasjer eller småflypilot. Er du redd for å holde foredrag eller fremføring? Lag ditt eget foredrag og bli den "fødte" fremfører. Eller du vil være litt mer energisk og utadvent i hverdagen? Bli verdens mest morsomste person å være med!.

Når jeg begynte med podcast i 2016 holdt jeg meg for ørene når jeg hørte min egen stemme, og når mikrofon ble slått på fikk jeg helt hjerneteppe. Når jeg forteller denne historien får jeg ofte høre. "Og du er mentaltrener"? Vi har en forestilling om at en mentaltrener er en som er sterk som jern på alle områder! Er det mulig? Nei! Vi har alle våre sterke og svakere sider. 

Hadde det vært tilfelle? Ville mange vært født superhumans og vi vet alle at dette ikke er tilfelle! Alt handler om målrettet trening over tid.

Jeg spør ofte om hva klientene mine frykter eller ser på som utfordringer med seg selv. Mange sier at de ikke er redde helt til vi har snakket sammen i ca 30 minutter. Da viser det seg at det er frykten deres for å ikke bli likt, for å feile, ikke være god nok eller rett og slett dødsangst som hindrer dem fra å leve det livet de egentlig vil.

"Det virker bare du tror på det" eller "Vi er sånn som vi er og det er ikke mulig å forandre". Dette er noe jeg hører veldig ofte! Hvis disse utsagnene er riktige hvordan kan jeg da med egne øyne se personer som ikke har kommet ut av huset sitt de siste 3 mnd pga panikk angst kunne gå ut og leve livet som normalt etter 3 timer hos meg? Dette skulle jo ikke være mulig skulle vi tro utsagnet over. Eller lederen som alltid bruker hersketeknikk og aggressiv adferd for å lede sine ansatte til og bli den som hører etter hva de ansatte sier og bli rolig og avbalansert. Hvordan kan dette være mulig? Eller at du hører noe på en podcast som fanger din interesse og plutselig har du endret din oppfatning av noe?

Det er selvsagt mulig å forbedre seg på alle områder av seg selv! Vi er skapt slik! Forskerne oppdaget neuroplasticity for mange år siden.

Den siste uken er det spesielt 2 personer som har gjort et ekstra inntrykk på meg, og nok engang bevist for meg at tankesett er minst like viktig som det fysiske.

 

Svein Heibø som tidligere har vært podcast gjest under tittelen "Verdens mest uheldige mann" han delte følgende Facebook innlegg.

Når du gir opp en jogge tur en treningøkt eller noe annet som er vanskelig kanskje et studie, et møte du gruer deg til. Bedre å sitte trygt hjemme i soffan.

Hva om du blir syk? Hvordan kan du gi opp det? Alle joggeturene/treningsøktene jeg har gjort halvveis for det «gjør» vondt jeg «blir» kvalm. jeg leser teksten bare en gang for jeg blir «sliten» i hode.

Hva gjør du om du blir syk? Det er ingen soffa finnes ingen varm dusj som gir deg fred fra alt. Det er evig lange vonde dager, evig lange vonde netter. Det finnes ingen stop ingen hvile frem til du er i mål. hva om du ikke engang ser målet?

Gjør deg selv en tjeneste der du setter av noen minutter hver dag å setter pris på kroppen virker. Ta de ekstra armhevingene les, les det ekstra kapittelet.Some pray for money, some pray for fame, others just pray for the pain to og away

James Brooman som nådde sin store drøm 25 mai! James har jeg vært så utrolig heldig å bli kjent med det siste året og for en karakter og personlighet denne mannen har. James har syklet fra Alaska til Argentina alene, løpt Australia på tvers alene på 82 dager og nå klarte han sannelig som den 4 briten i historien å bestige Mount Everest uten ekstra bruk av oksygen. Når du hører på podcast episodene med James hører du hvor ydmyk han er. Ifølge han kan alle klare det han gjør. Han sier selv han er et bevis på at alle kan få det til om de vil det nok.

Som James sier så gi aldri opp drømmen din og som Svein sier så ikke la være bare fordi du ikke føler for det akkurat der og da. Du har et liv og vil du gjøre noe mer med livet ditt så bruk mentaltrening for alt det er verd. Begynn å bygg styrke der du idag er litt svakere. Begynn med en liten utfordring og bevis for deg selv at dette klarer du!!

Klarer disse 2 å overkomme smerte"helvete" fra sykesengen eller mangelen på oksygen mens de bestiger en fjelltopp klarer du også å ta neste skritt!:)

Comment

5 Enkle Løsninger - Når alt Føles ut som Kaos

Comment

5 Enkle Løsninger - Når alt Føles ut som Kaos

Har du noengang følt at tankene går helt i spinn og hodet føles ut som et garnnøste du ikke klarer å nøste opp? Det føles ut som at du har fått en stor hjelm på hodet som forhindrer deg fra å få orden på tankene? Du vet ikke om du skal velge A eller B?

Vi har nok alle erfart disse opplevelse enten om vi er en forelder som ønsker det beste for sine barn eller som partner og karrière mann eller kvinne.

Jeg har selv erfart dette mang engang og spesielt når det er mange "baller" i luften samtidig og det føles ut som at det bare kommer nye "baller" hele tiden uten at de som allerede er oppe i luften har fått tid til å falle ned på bakken igjen.

Årsaken til at vi føler at alle tankene går i hverandre og at alt blir kaos er egentlig veldig logisk, men vi glemmer ofte logikken når vi ikke ser skogen for bare trær. Når vi mentalt har uløste oppgaver eller baller i luften jobber hjernen vår hele tiden med å putte disse ballene i mål og få de avsluttet. Det er mange mennesker der ute som er det vi kaller igangsettere, de elsker å starte prosjekter, selskaper, arrangementer osv. Etter en stund går de lei av det de har startet opp og resultatet blir en hel haug uløste tråder. Så sant de ikke har funnet løsninger som gjør at noen tar over disse trådene eller lukker dem mentalt ned.

Det samme kan gjelde om du i arbeidet ditt har mange oppgaver du ikke får avsluttet eller om du er hjemme med barn i et hus fullt av leker og alt annet som hører småbarn og småbarns-livet til.

Hvordan kan du løse opp denne floken? Er det mulig? JA selvsagt er det mulig og veldig ofte går det rimelig raskt. Det gjøres på følgende måte:

 1. Få en konkret oversikt over alt du tenker på.Skriv den ned på et ark eller mindmap
 2. Skriv så ned en løsning du har nå på punktet du har skrevet ned (det er mulig å endre denne løsningen senere).
 3. Skriv så ned en realistisk dato for når du kan løse oppgaven (Viktig at denne er realistisk så du IKKE utsetter oppgaven og graver den under teppet. Da føler du at du har sviktet deg selv og selvfølelsen blir da verre og stresset øker! Så vær ærlig med deg selv).
 4. Begynn å løse oppgavene en etter en så langt det er mulig. Er det en oppgave som ikke kan løses pga mye må gjøres før den kan lukkes helt? Skriv så ned delmål du kan løse.
 5. Ta de VANSKELIGSTE oppgavene på starten av dagen når du har mest viljestyrke (Husk at forskning viser at viljestyrken blir svakere utover dagen)

Føler du fortsatt at det er bomull i hodet etter å ha fått en oversikt? Begynn å bevege deg! Gå deg en tur eller annen aktivitet som får kroppen din igang. Som John Ratey nevnte i en tidligere episode av Podcasten viser forskning at vi både lærer og tenker bedre når vi får aktivitet. Til informasjon så er John regnet som en av USAs beste leger siden 1997 og har skrevet den bestselgende boka SPARK som handler om bevegelse og prestasjon. 

Du kan lytte til episoden ved å trykke her eller søke på Mentaltrener podcasten på Itunes eller din podcast app og scrolle deg ned til episoden som heter Smartere med Bevegelse

Comment

Top 2 Helse Podcast Episoder

Comment

Top 2 Helse Podcast Episoder

Kan du være glad,sprudlende,inspirert og motivert hvis den fysiske helsen din er dårlig? Muligens for en kortere periode, men det er ingen tvil om at det fysiske og mentale henger sammen.

Her kan du kose deg med 2 episoder om helse som har vært de mest populære til nå!

D vitamin, sol, risiko for hjerteinfarkt og mer energi med Professor Dr Michael Holick

Vet du hvor mye D-vitamin du må ha hver dag? Hvor lenge du må være i solen eller hvor mye D vitamin du egentlig får i deg via et normalt kosthold?

Podcasten med en av verdens fremste på D-vitaminer var for meg ganske overraskende. Ifølge Michael Holick så er det ikke mulig å få nok D vitaminer igjennom et vanlig kosthold. Vi som bor i Norge produserer D-vitaminer KUN 6 mnd av året! Vi som bor i Skandinavia har 10-15x høyere sannsynlighet for diabetes og visste du at ved for lave D-Vitamin verdier har du 50% høyere risiko for hjerteinfarkt? Med mye mer.

Du kan lytte til episoden ved velge lenke under.

Mentaltrener podcasten på Itunes eller din favoritt podcast-app og trykk subscribe (abonner).

Soundcloud (Android)

Mindre karbohydrater og aktivitet med USAs beste lege

John Ratey er regnet som en av de beste legene i USA siden 1997, i tillegg til å være lege er han Professor på Harvard og bestselgende forfatter med bøkene Wild og Spark.

John er en av de fremste i verden når det gjelder aktivitet og hvilken påvirkning det har på vår mentale helse og prestasjon. I denne episoden deler John hvorfor du alltid burde bevege deg før du skal lære noe. Viktigheten av å spise karri og hvorfor du burde trene når du gravid med mye mer. 

Enjoy

Du kan lytte til episoden ved velge lenke under.

Mentaltrener podcasten på Itunes eller din favoritt podcast-app og trykk subscribe (abonner).

Soundcloud (Android)

Comment

Topp 5 qoutes for rå mentalstyrke og motivasjon i 2017

Comment

Topp 5 qoutes for rå mentalstyrke og motivasjon i 2017

Har du noengang vært der at du leser et kort utsagn eller hører det blir sagt i forbifarten også skifter du fra å være i et litt dårlig humør til dette skal jeg sannelig klare? Eller du er på trening og det står "No pain, no gain"? Plutselig klarer du det lille ekstra?

Det har iallefall skjedd meg gjentatte ganger. Det er helt utrolig hvor mye noen få ord kan ha av betydning! Her har jeg samlet 5 qoutes som får meg motivert og samtidig "pusher" meg når jeg mentalt har lyst til å si at nok er nok eller gi opp! Vi vet at det er på utsiden av komfortsonen gevinsten ligger og da må vi noenganger ha noen verktøy tilgjengelig!

Ta disse frem neste gang du føler at du ikke kommer igang eller har lyst til å gi opp. Nederst vil du også finne en podcast med Merethe som motiverte meg så mye i 2016. Hver gang jeg er i ferd må klage på at jeg er trøtt tenker jeg tilbake på hva Merethe gjør for å nå sin drøm om å komme til toppen av Everest i år.

Life is 10% what happens to you and 90% how you react to it.
— Charles R. Swindoll
Failure will never overtake me if my determination to succeed is strong enough.
— Og Mandino
It always seems impossible until it’s done.
— Nelson Mandela
What you do today can improve all your tomorrows.
— Ralph Marston
The will to win, the desire to succeed, the urge to reach your full potential... these are the keys that will unlock the door to personal excellence.
— Confucius
Klikk på bildet for å komme til episoden:)

Klikk på bildet for å komme til episoden:)

Comment

Hvorfor frykter vi disse sykdommene mest?

Hvorfor frykter vi disse sykdommene mest?

Gjør tanken på at du kan rammes av kreft og Alzheimer deg nervøs og stresset? Du er ikke alene skal vi tro en rykende fersk studie publisert i tidsskriftet Scandinavian Psychologist utført på universitetet i Tromsø. Det var 376 personer over 50 år som deltok i studien. 

39 prosent oppgir Alzheimers som sykdommen de er mest redd for å få, etterfulgt av kreft med 30 prosent. Til sammenligning hadde kun 2 prosent «sterk frykt» for hjerteproblemer.

Er ikke det interresant når vi vet at 1 av 3 dør av hjerte- og karsykdommer? Vi går altså rundt og frykter de sykdommene vi med mindre sannsynlighet vil få? Hva kan være årsaken til at du går rundt og frykter det du egentlig trenger å frykte minst og vel så viktig hvordan kan vi snu denne frykten til noe positivt og prevantivt?

Når det kommer til hvorfor vi frykter kreft og Alzheimers mer enn en hjerte- og karsykdommer så er min personlige tolkning at vi hører ofte skrekk historier om mennesker som har lidd lenge, vi har sett bilder i mediene av barn og unge som nesten sagt pines igjennom en periode fylt av kreft. Det går nesten ikke en dag uten at vi i mediene leser enn sørgelig og tragisk historie om noen som har blitt rammet av kreft. Kanskje kjenner du noen som har vært rammet av kreft, hvordan de nesten har fått varige skader på f.eks spiserøret pga stråleskader.

Bare tanken på all den smerten vi må igjennom hvis vi skulle få en kreftdiagnose kan vel gi frysninger hos de fleste av oss? Ikke minst når vi nesten daglig leser om eller hører grufulle beretninger om hva det har gjort med andre. Er det rart vi føler frykt for hendelser fylt av smerte, lidelse og uforutsigbarhet? Blir frykten noe mindre når vi til standighet blir påminnet at vi kan være den neste? Neppe! Men er frykten logisk? Er følelser logiske? Nei det er de så absolutt ikke, men la oss gå nærmere inn på det etter at vi har sett på Alzheimer.

Hva er grunnen til at vi frykter Alzheimer? Det er da ikke så ofte fremme i mediene og historiene er heller ikke like grufulle. Hva kan da være årsaken til at vi går rundt og frykter nettop dette? Dette er nok engang min personlige tolkning. Vi frykter det ukjente, vi frykter det vi ikke vet hva er. Vi vet ikke hva som egentlig skjer når vi mister evnen til å huske, når vi mister taleevnen osv. Vi vet ikke hva som egentlig skjer. Det eneste vi vet helt sikkert er at vi vil miste evnen til å huske og etterhvert taleevnen.

Forutsigbarhet er noe som er essensielt for oss mennesker for at vi skal føle trygghet.  I neste ukes podcast episode har jeg tatt en prat med en som er professor i klinisk psykologi og jobbet tidligere for prestisje universitet Harvard i USA. Der han beskriver at vi mennesker lager oss et "kart" av virkeligheten og i den virkeligheten må vi også ha forutsigbarhet. Da er det ikke rart vi frykter noe vi ikke vet? Det eneste vi vet er at vi "mentalt" forsvinner ut i det ukjente. 

Jeg nevnte tidligere at frykt ikke er logisk! Studier viser at frykten sitter i en del av hjernen som heter Amygdala og ofte kalles for reptilhjernen. Det er denne delen av hjernen som aktiveres når vi f.eks opplever frykt/angst/panikk angst osv. Denne delen av hjernen er laget for å holde deg i livet. Hvis den delen av hjernen f.eks opplever uforutsigbarhet eller ser og hører grusomme beretninger som også kan ramme deg gir den deg en følelse av frykt for å holde deg i livet. Den har kun en oppgave og det er å holde deg vekk fra det som kan skade deg. Det som skjer når Amygdala blir aktiv er at vår prefrontal cortex, den delen av hjernen som blandt annet er ansvarlig for logikk "kopler ut", 

Den overlater ansvaret til amygdala for å holde deg i livet og den logiske delen forsvinner. Har du f.eks opplevd panikkangst kan du sikkert kjenne deg igjen i at det å tenke logisk plutselig blir veldig vanskelig. Det samme skjer når vi får redselen for kreft og Alzheimer.

Photo by blyjak/iStock / Getty Images
Photo by blyjak/iStock / Getty Images

Jeg nevnte innledningsvis at du kan snu frykten til din fordel. Hvordan er det mulig? Vi mennesker frykter svært sjelden noe vi har en grad av kontroll over. Vi vet at en andel kreftformer kan komme ifra livsstil. Hva med å snu denne frykten for kreft til å gå noen ekstra trapper eller en tur i skogen? Vi vet at trening og sunt kosthold kan redusere faren for kreft med hele 66% Du kan se utdrag av studien her

Vi mennesker motivers fra det negative til det positive. Hva med og fra i dag bruke frykten for kreften til en drivkraft? Hva med å legge inn i kalenderen din at du skal få til en til 2 timer rask gange i løpet av uken som kommer? Du kan høre verdensmester i Skyrun fortelle om sine mentale teknikker og hva som inspirerer og motiverer han til å løpe i skogen time etter time, ved å trykke på bildet under.

Du kan høre tipsene og viktigheten av kosthold og Omega3 olje fra Vegard Holum ved å trykke bilder under.

Jeg håper du har sett at frykt ikke er logisk og at vi påvirkes veldig av informasjonen rundt oss. Det er vi som bestemmer over følelsene våre og vi trenger trygghet og forutsigbarhet. Bruk denne kunnskapen til din fordel. Gå tur, ro ned stresset ditt og nyt livet! Tiden som går får du aldri tilbake så nyt den for alt den er verd. Husk at et problem er kun en utfordring uten en løsning!

Lykke til:)

 

Hvordan få slutt på det du IKKE vil ha i livet?

Hvordan få slutt på det du IKKE vil ha i livet?

Tar du deg ofte i å tenke at du skulle ønske at det ikke var sånn eller sånn? Eller du skulle ønske at du hadde gjort noe anderledes for lenge siden? Eller at det er for sent å gjøre noe med det nå?

Du er ikke alene om det! 99% av alle mine kunder åpner vår samtale med å si at de er bevisste i sine valg når jeg forteller om måten jeg jobber på. Jeg forteller dem følgende:  forskning viser at ca 40% av alle handlinger de gjør skjer automatsik uten at de er bevisst over det. De fleste av deres handlingsmønstere var mer eller mindre fastsatt innen de var 6 år gamle. Det er disse mønsterne de i voksen alder gjør de fleste av sine valg utifra. 

Forskning viser at våre valg er avgjort FØR vi gjør valget bevisst. Er ikke det spennende at vi lever i en illusjon av at vi selv bestemmer ? 

Photo by robas/iStock / Getty Images

La oss ta et konkret eksempel: En venn spør om du vil være med på en hopp på tur til syden for å få litt etterlengtet sol og varme på en ellers vinterblek hud. Du står nå ovenfor 2 valg. Si ja eller nei. Hva velger du? Du sier ja pga at du har lyst, du kjenner at du trenger sol og om økonomien ikke er tilstede låner du pengene eller tar forskudd på lønn eller årets julegave til deg selv. Du har så mange positive minner rundt syden, sol og varme at du vil gjøre prioriteringer på økonomi og tid for å få det til. Mentalt søker du etter løsninger for å få det til fordi at dine opplevelser rundt en slik reise er positiv for deg. Dette skjer helt automatisk utifra dine tidligere erfaringer.

Du får samme spørsmål, men du velger å si nei. Du er en person som ofte sier nei når det gjelder noe som skjer på impuls. Du vil være sikker på at stedet du skal til er trygt, du vil vite hvor dere skal bo mens dere er der. Du vil være sikker på at du har god nok økonomi til både turen og årets julegaver. Du vil forsikre deg om at jobben klarer seg uten deg. Du vil være sikker på at du får en bra plass på flyet, er det riktig flyselskap osv? 

Kjenner du deg igjen i eksempel 2 eller kjenner noen som er slik? De gjør sine valg utifra sine ubevisste behov for sikkerhet. Kontroll gir forutsigbarhet som igjen gir en følelse av sikkerhet. I eksempel 2 gjør personen valget sitt om å reise utifra sitt behov for sikkerhet og kontroll, mens i eksempel 1 gjør personen mest sannsynlig valget sitt utifra behovet for opplevelse og eller variasjon og begge skjer uten at de selv er klar over det.

Du vet den følelsen eller tanken du får når noen stiller deg et spørsmål om det er noe du vil være med på eller ikke? Da søker du etter tidligere erfaringer og gjør valget ditt utifra om du har oppevd det positive eller negative også styres du utifra det. Vi selv tror at vi gjør et bevisst valg.

Mens du i realiteten blir styrt av tidligere opplevelser og erfaringer. Vi lar i realiteten veldig ofte første kapittelen av vår bok styre resten av boka om vårt liv. Hadde du skrevet ned årsaken til at du gjorde valgene dine igjennom hele livet ville du raskt oppdaget en rød tråd i livet ditt. Du har f.eks stort behov for kontroll fordi du på et eller annet tidspunkt opplevde en negativ hendelse der du ikke hadde konroll.

Photo by pixdeluxe/iStock / Getty Images

Livet ditt skjer automatisk fordi det er slik vi er laget for at vi skal overleve. Det er laget slik for at du ikke skal skade deg selv ved å gjøre samme "feil" 2 ganger. Det som skjer når du får en sterk negativ følelse er at reptilhjernen din sørger for at du husker hendelsen slik at du unngår at det skjer igjen. Oppgaven til reptilhjernen er å holde deg i livet og ikke gi deg drømmelivet ditt!

Jeg har sagt det siden jeg begynte som mentaltrener for over 3 år siden at det viktigste når det gjelder det mentale er bevisstgjøring. Det hjelper ikke om du står opp hver eneste morgen og tar isbad fordi du vil pushe deg selv til å bli mentalt sterkere eller du står foran speilet 5 ganger om dagen og sier til deg selv at du ser perfekt ut hvis du ikke blir bevisst på hva er årsaken til at du gjør det du gjør. 

Forskning viser at minner vi har som er gjentagende som er mer enn 18mnd gamle er gjentagende fordi vi mentalt ikke har funnet en logisk forklaring på hendelsen. Når vi finner en forklaring/vinkling på hendelsen avslutter vi hendelsen. Vi vil selvsagt fortsatt huske hendelsen, men den vil ikke komme igjen og igjen. Skal du forbedre noe i livet ditt må du begynne med bevisstgjøring. Begynn med å stille deg et enkelt spørsmål hver gang du skal gjøre en avgjørelse. Kun et enkelt spørsmål fra og med idag.

Hva vil jeg ha av resultat fra denne avgjørelsen/handlingen? Når du begynner å stille dette spørsmålet hver eneste gang du gjør en avgjørlse vil du raskt se at du vil gjøre helt andre beslutninger enn du tidligere har gjort. Du slutter mest sannsynlig å styres kun av følelse og impuls og begynner å ta avgjørelser utifra hva du tenker er best, hva du vil ha i fremtiden, hva som er best for helsen din, hva som er best for deg og de rundt deg. 

Jeg jobber mye som sparringpartner for ledere og bedriftseiere og det er denne fellen mange av de går i gang etter gang. De styres av følelsen sin og ikke hva de vil ha ut av avgjørelsene nå eller i fremtiden noe som medfører til at de får dårlig arbeidsmiljø, negative tall osv. 

Det samme gjelder for deg. Har du lite energi? Trøtt? Mangel på motivasjon? Du er et resultat av dine automatiske valg! Start å gjør valgene utifra hva du vil ha! Vil du ha mer motivajson?

Spør deg selv: 

Vil jeg få mer motivasjon og energi hvis jeg tar dette valget nå? Er det tja eller nei? La vær er det et rungende JA!!!!!!!!!!!!!! Da har du valget ditt. Begynn å tren i det små, gjør det 1 eller 2 ganger om dagen og øk når du føler det er riktig.

En person som virkelig har inspirert meg når det gjelder bruk av tiden sin og måten hun gjør valgene sine på er Merethe. Merethe sin store drøm er å komme til toppen av Mount Everest. Det å høre hvordan hun gjør bevsste valg for å oppnå drømmen sin er mildt sagt imponerende.

Du kan høre den elleville historien til Merethe og mye mer ved å trykke på bildet under.

Den som intet våger intet vinner - Solskinnshistorie

Comment

Den som intet våger intet vinner - Solskinnshistorie

Den som intet våger intet vinner er et velkjent utrykk for de fleste av oss. Min første kunde denne dagen er virkelig et klart eksempel på at dette utrykket er med oss av en grunn.

Når han kom til meg for første gang for en stund tilbake var han engstelig for å reise hjemifra, han hadde blandt annet sluttet på skolen pga at det ble for langt hjemifra  (1 time hver vei). Han hadde sin komfort sone hjemme og på jobb, ut å handle var greit om det ikke var for mye mennesker. Det å reise noen plass var vanskelig, det innebar ofte flere uker med bekymring i forkant. Det å reise alene i tillegg var nærmest utenkelig.

Etterhvert som tiden har gått så har han smått, men sikkert pushet disse grensene litt etter litt. Hyttetur med kamerater som før var et angstmareritt 1 uke før avgang var nå endelig blitt til noe han gledet seg til. Det som kom av prestasjon denne morgen var en prestasjon som virkelig imponerte meg med tanke på utgangspunktet. 

Utgangspunktet var som nevnt komfortabel hjemme og jobb. Denne dagen hadde han tatt med seg sykkelen i bilen og kjørt 3 timer alene. Tatt en av taubane og syklet over 3 mil innover på vidda alene! 

Dette kan for mange som ikke har hatt utfordring med angst virke som en "walk in the park", men for en som har gruet seg i mange dager og uker før han skulle noe til å plutselig sette seg i en bil, kjøre 3 timer for så sykle 3 mil innover vidda i snøvær ville for en stund tilbake være helt fulstendig utenkelig. Dagens solskinnshistorie er et klart eksempel på at den som intet våget intet vinner!! Kjenner du deg? Begynne med små skritt for alt handler om å bygge mestring, start med det som er en terskel for deg og bygg sten for sten. Før du vet ordet av det så har også du pushet dine grenser langt forbi det du noengang ville trodd var mulig!

Comment

Føler du deg ikke god nok? På tide å ta kontrollen tilbake i eget liv?

Comment

Føler du deg ikke god nok? På tide å ta kontrollen tilbake i eget liv?

At the end of the day, you’re responsible for yourself and your actions and that’s all you can control. So rather than be frustrated with what you can’t control, try to fix the things you can.
— Kevin Garnett

Hvis jeg stiller deg spørsmål er du god nok? Tenker du automatisk på noe du er god på eller direkte på et område som er din svake side? Tenker du at jeg er god nok fordi jeg er flink i jobben min, presterer bra på trening, god relasjon med familie og venner osv eller tenker du med engang på at jeg ikke får det til, andre er bedre enn meg osv?

Ingen av oss er mentalt satt sammen slik at vi liker å gi opp, feile eller tape. Har du en forsamling på 1000 stykker, tviler jeg sterkt på at mange rekker handa i været og roper et rungende MEG om du hadde spurt om noen av dem likte å gi seg eller tape. Det er slik vi er laget helt fra vi er små, skal vi overleve må vi kreve vår rett i verden for å få mat og omsorg. Uten disse 2 dør vi helt enkelt.

Når vi er små griner vi høylytt time etter time for å få viljen vår og når vi endelig lærer oss å gå, legger vi oss på alle 4 på butikken og roper av full hals så alle forbipasserende blir stående i sjokk av hva er det som foregår fordi at det ikke ble aktuelt med vårt favoritt godteri akkurat den dagen.

Hva skjer? Har du på et tidspunkt i oppveksten din bare gitt opp? Underkastet deg at slik er det bare? Du tenker at jeg er ikke god nok, det er for sent, sånn er ikke jeg eller enda verre du har bare innfunnet deg med det. Du sier til deg selv at "De er bedre enn meg, jeg er ikke født med de fordelene der jeg" osv. Ofte så havner vi inn i slike offer roller og enda verre vi begynner å snakke ned om andre fordi at vi innerst inne er missunelige på de som får til noe vi gjerne skulle klart selv helt der inne i hjertet vårt.

Kristian Rønning (Sirius) sier dette i podcasten jeg gjorde med han, før ga jeg andre skylden for at jeg ikke fikk det til helt til jeg skjønte at det var mitt ansvar og opp til meg om jeg fikk det til eller ikke. Du kan lytte til episoden ved å trykke på bildet.

 

For utenom det å ta kontroll i eget liv og slutte å være et offer der vi legger alt ansvar på omverden at vi skal ha det bra fremfor å ta det ansvaret selv. Det er enkelt å si, men desto verre å gjøre. Det handler om å finne ansvar gjennom mestring, du trenger helt enkelt å finne noe du klarer, noe du kan få til, noe du kan si til andre "se her, dette gjorde jeg". På den måten komme deg ut av offer rollen du har påtatt deg helt ubevisst fordi du ikke fikk noe til.

Det handler om å bli bevisst hva er det som egentlig skjer, hva gjør jeg valgene mine utifra. Som mental trener har jeg mest fokus på bevisstgjøring, vi kan ikke forbedre noe vi ikke vet. Forskning viser at nesten 40% av alt vi gjør i løpet av en dag skjer helt automatisk uten at vi tenker på det sier det seg selv at vi handler utifra utrolig mange handlingsmønstre vi ikke er klar over.

I mine coaching timer får alle en mengde strategisk stilte spørsmål for å avdekke disse mønsterne de ikke er klar over. Det kan være at du sier til deg selv at du ikke er god nok, dette fortjener jeg ikke, jeg får det ikke til, andre er bedre enn meg osv. Alle disse tankene skjer uten at du er klar over det helt automatisk. Du kan få en forespørsel om å holde et foredrag for 100stk i morgen om ditt spesialfelt, det første du tenker "Dette får jeg ikke til", Dette kan jeg ikke". Automatisk slår kan jeg ikke inn. Er du en av dem som sier JA dette tar jeg på strak arm er det veldig bra! Da har du noen strategier som virker til din fordel og jeg tipper også at du sjelden taper og syntes det var en god følelese:)

Hva skal du nå gjøre hvis du nå innser at du til stadighet sier til deg selv at du ikker god nok, ikke får det til eller enda verre skylder på alle andre og at alt er deres feil, de er født med sølvskje i munnen eller de har fått alt rett i hendene. Det ligger mye sant i utsagnet at det var over natten suksess, ingen sa noe om at det lå 25 år med innsats bak. Vi leser daglig i avisene om mennesker som har vunnet på ski, vunnet OL gull, bestselgende artister osv. Det er sjelden fokus på hvilken treningsmengde, fysisk og psykisk smerte de utsetter seg for hver eneste dag. Hver eneste dag står de opp for å trene. Gjør de dette fordi at det er gøy? Fordi at de syntes fysisk og mental smerte er fantastisk. Ja noen få syntes sikkert det, men majoriteten av dem syntes ikke det. Det som forskjellen er deres driv til å vinne, være god nok, vinne over seg selv, vinne over løypa, vinne over fjellet. Som Magnus Midtbø (En av verdens beste klatrere) sa i episoden med han var at det var et fjell han ikke klarte, selv etter 2 år og over 50 forsøk så fikk han det ikke til, han kjente han ble dårlig bare av å snakke om det. Fjellet var som en vond drøm han ikke ble kvitt.(Du kan lytte til episoden ved å trykke på bildet)

Nå er selvsagt Magnus et ytterpunkt, men for mange av oss så har vi blitt så lei av denne smerten at vi har innfunnet oss med at vi bare ikke får det til også er det helt greit. Når det på tide å rope ut at nok er nok!!! Jeg lever denne ene gangen og over mitt lik at dette skal bli et dårlig liv. Når kommer det tidspunktet? Når du står på gaten uten tak over hodet? tom for mat? Når all komforten din er borte? Ja vi mennesker er noen utrolig komfortable mennesker, har vi ikke vondt eller mangler tak over hodet er vi liksom bare fornøyde. Men vi er ikke glade, neida vi finner alltid noe vi kan klage på! Spesielt hvis vi har gått i mange år uten og føle at vi mestrer noenting som helst. Ja da har vi iallefall mange andre og klage på.... Nå er dette selvsagt satt veldig på spissen, men i mange tilfeller er det slik. Nå er Magnus Midtbø som nevnt over et ytterpunkt, men han har mye sant i måten han tenker og handler på. For han handler det om å overvinne et fjell han har satt seg mål om å vinne over, det gir han mestring og uten denne mestringen så har han i sitt hodet misslyktes. Han har blitt så vandt til å føle mestring at livet hans er 90% klatring. Hva hvis 90% av ditt liv handlet om å finne mestring fremfor å lete etter alt du ikke får til og på toppen av det hele være missunelig på andre??

Det er mulig, det handler om fokus, der du retter fokus er der du får resultat. Setter du fokuset ditt mot at dette skal jeg sannelige klare! Vet du hva?? Det klarer du! Begynn i det små, begynn med noe du vet at du klarer og gjør det gang etter gang. Om det er å lage verdens beste kake eller løpe til toppen av et fjell spiller ingen rolle. Det viktigste er at du sparker deg selv i baken og kommer igang. Ikke sitt igjen å angre på alt du ikke fikk til eller ikke var god nok til. Sitt heller igjen i stolen din og tenk at jeg prøvde!! Jeg gjorde så godt jeg kunne uansett hinder og ulemper. Vær stolt av det du får til, gjør deg selv stolt ved å gjøre noe for deg hver eneste dag!!

Ha en strålende dag:)

Comment

Hva de IKKE forteller deg om panikk angst i mediene - Løsninger

2 Comments

Hva de IKKE forteller deg om panikk angst i mediene - Løsninger

You have power over your mind - not outside events. Realize this, and you will find strength.
— Marcus Aurelius

Det har i den siste tiden blitt satt stort fokus på angst og ikke minst på mennesker som har fått livet sitt begrenset på grunn av panikkangst.  

Jeg har selv vært der, jeg satt sommeren 2011 i en leiebil på vei til Gibraltar for å se på små søte aper da mitt liv skiftet retning fullstendig, og ble omgående snudd totalt på hodet. Den følelsen som kom mens jeg kjørte er bakgrunnen for yrke jeg har valgt, podcasten som kommer ut hver uke og ikke minst at jeg skriver dette til deg nå. 

Sommeren 2011 var mitt liv et fengsel, og jeg var låst inne i mine egne følelser. Jeg var kun en passasjer som holdt fast alt jeg kunne helt uten noen form for kontroll. Jeg kunne ikke sitte i sofaen, ikke kjøre bil (jeg elsker å kjøre bil), gå på butikken var umulig, og å jobbe kunne jeg se langt etter! Alt som tidligere var et vanlig, daglig gjøremål ble totalt umulig! Panikken var konstant, uten løsning i sikte, og på toppen av det hele satt jeg hos en psykolog som etter 15 minutter inn i timen, da jeg satt med en sinnstilstand full av panikkangst sa, "Frank jeg kan ikke hjelpe deg idag, skal jeg sette opp en ny time?". Nei! det trenger du ikke sa jeg og gikk ut av kontoret hans helt rådvill. Det eneste tankene mine klarte å tenke var, hva er det som skjer!! Er livet mitt forbi, helt ødelagt? 

Etter vel 4 mnd, 20kg lettere(ikke fett) og et liv kun styrt av sinnstilstanden(staten)frykten var det nok. Jeg nektet å ta medisiner så i ren frustrasjon og utmattelse en sen høst ettermiddag etter 4mnd med konstant angst nesten 24/7 bestemte jeg meg helt på gråten at nå tok jeg enten å endte livet her og nå eller fant en løsning. Den gangen var det samme som nå, lite fakta og løsninger på problemet selv om det i disse dager har vært mer fremme i media.

Jeg er ingen psykolog, men det som skiller meg fra en psykolog er erfaring og forstålesen. Hadde psykologen jeg besøkte hatt erfaring og forståelsen hadde han skjønt at det jeg opplevde kun var en sinnstilstand av frykt og at denne kan vi kan kontrollere. I mine coaching timer tar jeg alltid mennesker som har utfordringer med frykt igjennom en rekke følelser på kort tid. Gjerne 10 følelser eller mer innenfor mindre enn 10 minutter. Hvorfor? For å illustrere at det er mulig å skifte følelser. Jeg spør alltid, "Hva skjedde? Jeg var glad, redd, lei meg, frustrert, sinna, glad osv". Hvordan klarte du det på så kort tid? Du pleier jo å bruke mange timer eller dager spør jeg. Du gjorde det sier de alltid, hva gjorde jeg egentlig spør jeg tilbake. Du spurte en masse spørsmål om hva jeg så, kjente, opplevde osv om masse kommer det resolutt tilbake. 

Det som skjer at jeg stiller deg noen spørsmål som trigger de forskjellige følelsene dine, på den måten kan du gå igjennom en rekke følelser på rekord tid. Det samme skjer nemlig i det daglige også, vi blir trigget av eksterne faktorer helt uten å være klar over det. Ta et eksempel: Du har opplevd panikk angst når du har vært på butikken. Neste gang du går på den samme butikken vil du meget sannsynlig få samme panikk følelsen tilbake på akkurat samme plassen hvis det du hadde gangen før var sterkt nok. Hva hadde skjedd? Du hadde en opplevelse av en følelse som var så sterk at hjernen din sa til reptil hjerne delen(amygdala) at dette er fare og her må vi passe oss. Sagt på en annen måte, sinnstilstanden din var så intens at tankene dine, følelsene dine og fysiologien din gjorde en mental lagring av situasjonen for å holde deg i sikkerhet. Hvor sterkt plaget du vil bli i etterkant avhenger av hvor sterk tilstanden din var akkurat da og hvor mange ganger du vil få den på samme plassen i ettertid. Vi mennesker lagrer følelser og spesielt merker vi lagringen av de som har vært intense i øyeblikket. Spør jeg deg om en gang du følte deg lykkelig eller intenst glad vil hjernen din søke etter en slik intens episode.

Det samme gjelder frykt, frykt er også en utrolig intens følelse på andre siden av følelse spekteret og spør jeg deg når du sist hadde en intens følelse av panikk angst vil du finne episoden raskt. Det er slik vi er mentalt skrudd sammen. Så hva skulle psykologen jeg var hos som ikke kunne hjelpe meg etter 15 min når jeg satt med panikk angst på topp? Han skulle skiftet tilstanden min.

Vi mennesker har en utrolig evne til å gjøre noe mer avansert enn det egentlig er, jeg sier ikke at det å bli kvitt panikk angst er lett fordi det avhenger av flere faktorer, men for at du skal kunne løse et problem må du iallefall forstå hva og hvordan. Du begynner sikkert nå og forstå at alt avhenger av sinnstilstander og at vi kan bryte disse tilstandene.

 

Vi kan som Børge Ousland sier i podcast episode #14 At det å alltid tenke positivt bare er tull og at det helt greit å ha en dårlig dag - bare man vet at den går over!

http://www.mtfranknilsen.com/podcast/2016/9/20/13-brge-ousland-om-mtet-med-isdet-isbjrner-og-dyret-i-seg-selv

Vinklingen til Børge her er helt perfekt, men vi trenger ikke vente en hel dag og la eksterne faktorer endre tilstanden vår. Vi kan bruke teknikker for å skifte disse selv så slipper vi og vente på at omverden skal komme å redde oss ut av marerittet.

Når vi har panikk angst så skjer følgende. Det kommer en trigger, en ekstern (på butikken, jobben, fly osv) eller intern (kroppsfornemelse, knyte i brystet, hjertebank osv). Når vi opplever triggeren begynner vi å krisemaksimere(tanke), når tanken har satt igang begynner vi å føle (redsel) og nå kommer det uengåelige og det er når fysiologien også har kommet med oss. Vi puster raskere, kun i brystet, vi knytter kjeven, strammer hendene, svetter. Nå har vi det vi kaller en state (sinnstilstand) av frykt. Alt pga at en trigger satte igang en prosess hos oss. 

Nå vil du snart forstå årsaken til at det ikke hjelper å tenke seg ut av det. Du MÅ ha med kroppen din for at følelsene dine skal kunne endre seg og er du i en sterk nok tilstand vil ikke det  å tenke seg til en bedre tilstand virke, du MÅ gjøre en aktivitet med kroppen din for at følelsene og så tankene din skal kunne endre seg. Det kan være begynne å puste med magen mens du tøyer ut, det som skjer er at i det øyeblikket du begynner å puste dypt inn med magen og begynner å tøye ut skifter nervesystemet ditt om til å bli parasympatisk. Det vil si at kroppen din responderer over til en avslappet tilstand i det øyeblikket du begynner å puste normalt og du begynner å tøye ut. Et annet triks som gjør akkurat samme nytten er iskald dusj eller bad. Prøv å stå i en negativ krise følelse når det kalde vannet sildrer nedover deg! Det er ikke lett, hehe. 

Du vet nå at du trenger å gjøre en fysisk aktivitet for å kunne skifte tilstanden din, gjerne gå deg en tur også. Det kommer an på hastighet og hvilken tilstand du er i, men gå i rolig eller rask gange alt avhening av tilstand. Da skifter du både pust og fysiologi. Hva skjer da? Du har nå fått endret tankene dine fra krise til noe annet.

Det er basic triks for å komme ut av det, vi har også noen flere. Det som også skjer når du opplever panikk angst er at all fokuset ditt går innover. Når jeg opplevde det første gangen, ble jeg så fokusert på hva som skjedde i kroppen min at jeg nesten kjørte inn i bilen ved siden av. Alt fokuset går innover og jo mer vi har fokuset enten på krise tanken eller følelsen vi opplever desto sterkere vil den bli. Vi må derfor flytte fokuset ut av kroppen, ut av følelsen. Ut på omverden.

 

I episoden med Hank Von Helvete forteller han om en slik teknikk han hadde lært når han skulle bli rusfri. 

http://www.mtfranknilsen.com/podcast/2016/9/27/15-hank-von-helvete-om-rus-religion-og-angstmestring

Teknikken er å skifte fokus ved og se på flere punkter i et rom. Se på takhjørnene, se på kaffe kannen, se på bordbenet, se på lys kuppelen osv. Skift fokuset ditt fra hva som skjer internt i kroppen din til hva du finner utenfor deg selv. 

Du har sikkert hørt at historien gjentar seg? Det samme gjelder frykt og andre negative følelser vi tar med oss fortiden(tidligere hendelser) inn i fremtiden og på den måten vil historien gjenta seg. Opplever du gjentagende panikk angst idag er det fordi du ubevisst tar med deg forhistorien inn i fremtiden din. Dette sier seg selvsagt selv siden hjernen din skal redde dag fra fare, men for at du skal kunne bryte mønsteret som er i ferd med å bli en vane er det viktig at du forstår hvorfor. Du må da bryte mønsteret, neste gang du merker at nå begynner angsten å komme tilbake, skift fokus, skift fysiologi osv. Tren deg til å handle anderledes så historien ikke blir gjentagende for evig fremtid.

Nå vet du det mediene ikke skriver om, du vet nå noen konkrete teknikker og ikke minst hva panikk angst er og hva du kan gjøre idag for å komme ut av det!

Neste gang det skjer, tenk på hvordan du puster, hvor er fokust ditt, hvilken tilstand er du i? Begynn og stille deg selv spørsmål om hva du vil ha samtidig som du skifter fokuset ditt. Begynn å beveg deg, klapp i hendene, hopp, rop JA!!! Gjør noe motsatt av det kroppen sier at du skal og det er å krise maksimere og stresse! Du skal si "Det kan du bare drite i, jeg har kontrollen her og jeg skal være glad og leve mitt liv på min måte"!!.

Ønsker deg en strålende dag og lykke til:)

2 Comments

Du er din egen verste fiende

Comment

Du er din egen verste fiende

That’s your best friend and your worst enemy - your own brain.
— Fred Durst

Vær ærlig med deg selv, du ser ingen verdens ting når du famler rundt i mørket. Som mental trener skulle jeg gjerne sagt rungende høyt og slått meg selv på brystet at jeg var ferdig utlært, men en mental trener som hadde knekt koden på angst famlet altså ubevisst rundt i mørket selv om han trodde han var bevisst sine handlinger. Er dette mulig?

Det er en grunn til at de beste henter inn hjelp fra utsiden, årsaken til det er veldig logisk når du tenker deg om. De ser elementer av deg som du ikke er bevisst på. Jeg trodde selv at jeg var bevisst mine handlinger og tankestrategier. Hvor feil jeg tok! Jeg som ser andre sine hver eneste dag så altså ikke mine egne!

I juni i år bestemte jeg meg for å gi ut en ukentlig podcast (Mental Trener Podcasten) med unike personligheter så du kunne la deg inspirere, motivere og lære av andre sine positive strategier som har gitt dem suksess på deres unike områder . Det har gitt meg muligheten til å snakke med personligheter som Stephan Ulven Øien som har risikert livet sitt når han har reist verden rundt som makeup artist i land det er dødsstraff å være homofil.

Didrik Solli Tangen som aldri i livet skulle synge opera og hvordan hans vei har vært til å bli en av Norges mest kjente ansikter.

Ronny Hushovd som var en utrolig god syklist og muligens enda bedre enn sin bror, fikk en nakkeskade og på 10 år gikk han fra å ha en potetbod på torvet til å ha 25 eiendomsselskaper.

Børge Ousland som er en av vår tids største polfare om møtet med isødet, isbjørner og møtet med stillheten og seg selv. Strategier han brukte for å komme seg alene til Nordpolen med mer.

Fredagens bonus episode med en ung gründer kvinne som gjør alt i sin makt for å forbedre fremtiden til unge danske jenter. Jeg har uten tvil vært heldig som har kommet i kontakt og fått muligheten til å dele deres historier. Men alt har sin pris, selv for en som jobber med det mentale til daglig. Det har nemlig foregått noe ubevisst i mine tanker som jeg ikke har sett.  Jeg har observert at jeg har hatt kort lunte til tider, hopper over måltider og gjerne over treningen også for jeg har jo viktigere ting å gjøre! Podcasten må ut! 

Etter over 3 mnd med ukentlige podcaster passet ikke noe av tøyet mitt lenger, jeg hadde observert det underveis, men tenkte at det er sikkert fordi jeg ikke har tid til trening for podcasten må ut! Nå skal det sies at en podcast kan være noe du bare tar opp og legger rett ut på nett, men ikke hos meg. Her skal lyden være så god som mulig, det skal klippes, lages teasere(takk for all hjelpen Thomas), nye spennende gjester skal gjøres research på osv. Plutselig blir et hobby prosjekt til 40 timers uke. Det er jo ingen problem å legge til en fulltidsjobb i tillegg til det man jobber med fra før bare viljen er sterk nok.

Helt til jeg for 2 dager siden hadde en lege time før jeg skal reise til hovedstaden for å snakke med Hank von Helvete. Da legen sier "Frank så tynn du har blitt" jeg svarer tilbake "det er helt bevisst, jeg er ikke syk altså". Han spør så "har du gått ned med vilje?", "Tja nei, men det har vært mye stress i det siste og ikke hatt tid til trening". Jeg sitter altså å sier at jeg bevisst har stresset og ikke hatt tid til å trene derfor har jeg blitt tynn. For de som har kjennskap til hva stress er så er det kroppen sin respons på fight or flight. Jeg sitter altså og sier rett ut til min lege at jeg med viten og vilje har gått stresset over lang tid. For de som har kjennskap til angst så henger meget ofte disse 2 sammen, og er det en som iallfall vet det så er det meg! Selv med viten om hvilken destruktiv innvirkning stress har på kroppen over tid, samt at angst kan være en snarlig konsekvens. Har jeg altså ubevisst sagt til meg selv at dette er jo greit! Gi gass!

Jeg er så heldig å ha en meget oppegående fastlege som har mange baller i luften. Jeg spør hvordan han klarer å forholde seg rolig. Han meddeler følgende "jeg setter meg selv først". I det øyeblikket han sier ordet meg selv først sier det "PLING", det gjør ikke jeg. Et lite utsagn fra han fikk meg til å innse at jeg helt uten at jeg var klar over det var blitt blind passasjer med meg selv, på noe som i tillegg har uheldig konsekvens på kroppen og jeg hadde til og med sagt at "ja dette er greit". 

At podcasten skulle ut på tirsdag kl 21 var plutselig blitt viktigere enn min egen helse. Det var blitt viktigere enn de rundt meg. Drivet etter å levere en optimal podcast hadde blitt viktigere enn trening, mat og de rundt. Hva hadde skjedd? 

Som mange av de jeg snakker med ukentlig kan jeg kjenne meg igjen i det ekstreme fokuset, drivet og dedikasjonen. Det er i meg også, men denne gangen hadde jeg satt det viktigere enn alt annet. Hva er poenget med en podcast hvis du er så stresset at personen du snakker med løper i andre retningen? Hva er poenget med en podcast hvis du ender opp med hjerteinfarkt eller en annen livsstilssykdom? Eller hva er poenget med en podcast hvis du ender opp å møte den velkjente fjellveggen i 100km i timen og bli slått rett ut. 

Det er selvsagt ikke noe poeng og jeg tror mange kan kjenne seg igjen i dette, du gjør mange ting viktigere i livet ditt enn det de i virkeligheten er. Du jobber sent, du tar jobben med deg hjem i helgene, du tenker hele tiden at det må jeg gjøre før, og plutselig har alt blitt viktigere enn deg selv! Det du i utgangspunktet gjorde for deg selv har endt opp med å bli viktigere enn deg selv! Er ikke det ironisk?

Alt dette fordi at vi uten at vi har vært klar over det har laget en sannhet for oss selv med et mål sterkere enn oss selv. Det meste i livet handler om fra hvilken vinkel vi ser en situasjon. Det gjelder om det er dine unike egenskaper som også har 2 sider, en positiv og en negativ, selvsagt avhengig av fra hvilken vinkel du ser det fra.

Det samme gjelder også det du har satt som viktigst i livet ditt, det er ikke sikkert at jobben du tar med deg hjem i helgen er så livsviktig som du forteller deg selv at den er. For hva er det verste som kan skje? At du ikke rekker å levere i tide? At kunden avslutter en kontrakt? At sjefen blir grinete? Eller er det viktigere at du har helsen din i behold og at de rundt deg er fornøyd? For du lever vel kun denne ene gangen(så vidt vi vet)?

Børge Ousland sa i episoden sin at han brukte perspektiv til å takle utfordringer og det er en teknikk jeg har adaptert. Når jeg merker at noe skaper stress,spør jeg meg selv, skal jeg se i nært perspektiv, altså til nærmeste gjøremål eller trenger jeg å se lenger frem i horisonten. Eksempel: Du har et viktig møte om 2 uker, du stresser om det hver eneste dag fordi at det er viktig for deg. Du kan så velge å skifte perspektiv om at det er først om 2 uker, frem til det kan du bruke tiden til å forbedre deg, gjøre annet som er viktig for deg så når du endelig kommer til dag 13 kan du velge å ta møtet inn i bevistheten din og lage en plan for hva du skal si osv. Vinkling og perspektiv er altså 2 viktige verktøy du kan ta med i verktøy kassen din når du føler at du stresser.

Søndagens budskap! Vi kan alle gå i tanke og handlingsmønstre uten å være klar over det og tenk over det neste gang du tar med deg jobben hjem. Gjør du lenger dette for deg selv eller fordi du har gjort det viktigere enn det i virkeligheten er?

Comment

Podcast: Møt mannen bak norges dyreste musikk video

Comment

Podcast: Møt mannen bak norges dyreste musikk video

Tiden går utrolig fort når man gjør noe du virkelig brenner for, det er under en måned siden første podcast episode og tilbakemeldingene har vært over all forventning. Fra jeg begynte å leke med tanken om og ha en podcast var den mannen her en av de første jeg tenkte på! Jeg husker første gang jeg møtte Bjørn, det var rett før lansering av Madcon sin musikkvideo med Yachter og Ferrarier. Jeg husker det som om det var i går, han sa "Jeg skal starte mitt eget media imperium". Jeg tenkte "Yeah right"(ironisk). Men så viste han meg et bilde han hadde tatt den dagen og "Yeah right" ble raskt til hmmm, denne mannen vet virkelig hva han driver med. 3 år senere har Bjørns media imperium rukket å bli 25 medarbeidere med en av landets yngste media ledere ved roret. 

Årsaken til at jeg ville ta en prat med Bjørn i Podcast sammenheng er at han ifølge ham selv var en outsider og en nerd på skolen, det denne nerden og outsideren har fått til er virkelig inspirerende i en alder av 32 år. Han begynte å jobbe for TV2 på videregående, vært fotograf for Heidi Klum, jobbet for noen av verdens største tv kanaler. Vi snakker her om en tidligere stille og beskjeden gutt ifra Bergen. Historiene han forteller om hva som gjør at han klarer å snu noe negativt til positivt og hva som gir han drivkraft er noe som henger ved meg selv etter at det er en uke siden vi pratet sammen. 

Har du lyst til å bli inspirert, motivert og høre hva som ligger bak en mann som kan beskrives som et media ikon innenfor sin bransje? Da har du muligheten ved å høre på dagens episode av mental trener podcasten:)

Vil du høre ukens episode på et Apple produkt? Bruk lenken under:

https://itunes.apple.com/no/podcast/mental-trener-podcasten/id1126332458

 

Enjoy

Comment

Årsaken til at en NAVY SEAL står opp tidlig og hvilke 5 fordeler det kan gi deg

Comment

Årsaken til at en NAVY SEAL står opp tidlig og hvilke 5 fordeler det kan gi deg

Opp og hopp! Det er helt stille rundt deg, du lurer på om du drømmer eller om du er våken. Du lytter nøye etter det minste tegn til at noen andre er oppe, galer hanen eller kjører avis bilen på utsiden. Det er helt stille! Men det er lyst ute så du skjønner i et øyeblikk av våkenhet at klokken er 04.45

 Du har i dag bestemt deg for å gjøre det du før hadde sett på som ren galskap, nemlig å stå opp en time tidligere for å gå en tur før du reiser på jobb. Du har lagt deg en time tidligere enn vanlig kvelden før. Du var i seng før klokken ble 21.30 og du synes selv at dette er galskap, "jeg legger meg før 21.30 for å stå opp før hanen galer". Hva er det med meg? Du vil prøve noe du ikke har gjort før, du vil teste dine egne grenser. Men samtidig ikke gå på bekostning av din egen helse.

 5 grunner til å stå opp 1 time tidligere

- Du får tid til å våkne uten å stresse

- Du får mer energi

- Immunforsvaret ditt blir bedre av at du ikke stresser

- Du tenker bedre/mer klar i tankene

- Du mestrer noe nytt og føler at dette klarer jeg! Selvtilliten øker

 Som du ser over så kan det å stå opp en time tidligere ha mange fordeler, dette var bare et lite utdrag av det du kan ha å vinne på det.

Bildet er hentet ifra Jocko Willink

Bildet er hentet ifra Jocko Willink

 

Det er en Navy Seal ved navn Jocko Willink som har skrevet boken Extreme ownership, i boken sier han følgende utsagn "Discipline now is freedom in the future" og hvis du følger han på Instagram kan du se han med pulsklokken hver eneste dag før klokken er 5. Det som gjør utsagnet ekstra sterkt er hvor viktig det er å huske på i det øyeblikket klokken ringer og tenker at "nei jeg sover ekstra og tar det igjen i morgen". Eller du har noe viktig du vet du egentlig skulle ha gjort, men du hadde ikke lyst så du utsatte det til senere.

 Vi har alle vært der, hvis ikke du har vært der så good on you! For oss andre så er dette en konstant kamp mot følelsene. Følelsene vil en ting og vi vet at vi skulle gjort noe annet. Hvem vinner kampen i dag? Er det friheten i fremtiden eller er det disiplinen i nåtid

 Hva har du å tjene på å stå opp en time tidligere? Et punkt som er viktig er å ikke utsette kroppen for en negativ påvirkning over tid som kan føre til helseplager. Vi kunne lese i avisen på fredag om mennesker som står opp før klokken er 5 for å trene på nivå over toppidrettsutøvere noe som flere forskere mener kan bli årsaken til en ny hjertesykdom vi før ikke har sett. Poenget med å stå opp en time tidligere er ikke å få seg et hjerte problem, men starte dagen på en optimal måte. Hva er best av disse 2 alternativene?

 

 1. Du har lagt deg sent, blir vekket av klokken eller småen i huset, løper i dusjen, kjefter på samboeren eller småen i huset fordi du er sent ute nok engang, du må jo rekke noe før jobb, også løper du ut døra gjerne med småen hengende etter til barnehage med en brødskive i hånda der du banner over at naboen nok engang har satt bilen sin eller sykkelen sin for nærme deg! Det tar et par time på jobb før stress nivået ditt kommer ned på ditt "normale" nivå før du nok engang skal ta tak i alt som haster på jobb, så rett på trening før du skal hente barn, ja you name it. 
 2. Du legger deg en time tidligere(kutter ned tiden foran tv eller sosiale medier), står opp en time tidligere, går ut på kjøkkenet og drikker et glass vann og tar deg en litt lengere dusj, du kjenner at du fortsatt er trøtt, men denne gangen uten stress hormonet cortisol vibrerende på maks nivå. Du tar på deg treningstøy og et par joggesko og går rolig, men trøtt ut døren. Du iakttar naboen du irriterer deg om til vanlig, men forskjellen idag er at du ikke er stresset, men skal ha deg en 20min gå tur før du begynner dagen!

 Hvilken av disse 2 alternativene tror du vil være best for deg både i nåtid og fremtid? Den første der du konstant stresser og cortisolen strømmer rundt i årene dine eller der du står opp tidligere og nyter dagen før du begynner?

Det er selvsagt helt opp til deg hvilke du velger, men mental styrke handler ikke bare om å presse seg til å gjøre utfordrende elementer. Det handler også om gode rutiner som har en grad av balanse for din fysiske kropp. Kropp og sinn hører sammen, selv om vi til tider kan glemme at dette stemmer.

 Det er mandag!! Ny uke nye muligheter!

 Lykke til:)

Comment

Hvordan jeg endte opp med egen podcast og hvorfor du burde gjøre det samme

Comment

Hvordan jeg endte opp med egen podcast og hvorfor du burde gjøre det samme

Etter 6 år med å høre på andre sin podcast har jeg endelig min egen mental trener podcast.JIPPI!!

Det er den korte utgave av det, det jeg ikke nevner først er at jeg egentlig startet med å spille inn podcaster for vel over 1 år siden. Bare jeg tenkte på en mikrofon i starten begynte jeg å stamme og glemte helt hva jeg skulle si. Jeg kunne prate engasjert og full av energi uten mikrofon, men så fort en kom frem stokket det seg helt. Åssen var det mulig ,at denne lille dingsen av en mikrofon kunne sette en mental trener helt ut. Hva er du slags mental trener Frank?? Jeg velger å kalle en mental trener en person som kontinuerlig utfordrer og bygger sine svake og sterke sider. De fleste av oss er aldri sterke på alle arenaer, vi skulle selvsagt ønske at vi var naturlige talenter i alt vi foretar oss. Men det er dessverre sjelden at det er realiteten. Så for over et år siden begynte tanken om å ha sin egen podcast, jeg er en lesehest av natur samt at jeg hører på minst 1 time podcast hver eneste kveld før jeg legger meg så det har blitt noen timer de siste 6 årene kan du si. Det jeg observerte hos mange var evnen deres til å stille gode spørsmål, jeg ble ofte sittende igjen med en følelse av at det emnet der skulle jeg gjerne hørt mer om. Mens han eller hun som ledet podcasten ofte hadde laget spørsmålene på forhånd. For dere som har hørt Tim Ferris sin podcast som nå har over 70 MILLIONER nedlastinger kan høre at Tim ofte har laget spørsmålene på forhånd noe som til tider kan være frustrenende.

Så for et år siden tenkte jeg at min jobb til daglig er å stille spørsmål for finne gode svar hvor vanskelig kan det egentlig være!!

Jeg tenkte selvsikkert at det var bare å kjøpe inn 2 mikrofoner og sette igang å prate, som vi vet nå så var veien "litt" lenger enn som så. Det tok vel et år med stadige innspillinger med mikrofon og i forbinendelse med at jeg også lager online video programmer med en kollega ble det studio og tid foran kamera. Du kan si det sånn at å ha en mikrofon foran munn var barnemat når du plutselig stod inne i et tv/film studio med sterke lys rett i ansiktet, med en lydmann, en kamera mann og kollega Joe. Etter det var liksom ikke mikrofonen det som var skummelt. Den frykten forsvant omgående, jeg husker jeg stod der foran kamera og tenkte "jeg skulle holdt meg til mikrofon".  Nå har enden på visa blitt at jeg holdt meg til mikrofon da Joe er et naturtalent foran kamera og for at jeg skulle nå Joe sitt nivå måtte jeg øve daglig i minst 1 år til.

Noen ganger må vi velge hvor vi skal rette tiden for maks utbytte av tid og penger. Det som er fantastisk, ja jeg velger å bruke ordet fantastisk. Nå er mikrofon den mest naturlige delen i verden, jeg tenker ikke over det lenger, jeg heller gleder meg til å begynne. Så det ene året med å øke vankelighets graden betraktelig med å gå inn i et tv/film studio og flere titalls podcast opptak var det blitt morro. Når jeg for 2 ukers siden beste meg for at nå var jeg klar. Bestilte jeg inn utstyret som måtte til for en god lyd produksjon og satte igang med første innspilling med Ernst Matre. 

Selv etter 1 år med øvelse ble ikke opptaket helt optimalt i starten, men det ble bedre utover i episoden og nok engang læring og erfaring til neste episode. 

Jeg gjør nå endelig noe som jeg har hatt lyst til lenge, det å dele kunnskap, historier og erfaringer som du kan lære og ha nytte av. Min erfaring med 6års ivrig lytter av diverse podcaster samt minst 150 bøker på lydbok de siste 3 årene kan nå endelig komme til sin nytte og rett inn i ditt øret.

Har du noe du drømmer om å gjøre ,men syntes det er skummelt og mangler erfaring? Begynn å bygg erfaring i dag. Du tenker muligens at det er for sent, men tro meg det er aldri for sent. Det er bare å ta første skrittet for jeg kan love deg at venter du 1 år, 2 år, 3 år så blir det ikke noe mindre sent. Unnskyldningen og tanken din kommer til å være den samme. Tenk at begynner du i dag kan se tilbake om 3 år, og tenke at du er glad du begynte for 3 år siden ellers hadde det være for sent nå!! Med andre ord gjør som jeg gjorde, begynn selv om det skremmer ordene ut deg og øv til du mestrer det. Følelsen du sitter igjen med til slutt kan kun beskrives som fantastisk.

Lykke til:)

PS sjekk ut linken for å høre første episode:)

https://itunes.apple.com/no/podcast/mental-trener-podcasten/id1126332458

Comment

Gi F.... i sosiale medier! 6 ANDRE ting du kan gjøre idag!

Comment

Gi F.... i sosiale medier! 6 ANDRE ting du kan gjøre idag!

Utrolig mange av oss velger å "numme" tiden med å sitte og se på sosiale medier, vi ser rett og slett bort vårt eget liv. Minutt for minutt fremfor å leve vårt eget. Det mest verdifulle vi har i livet er tid..Tid vi har brukt får vi aldri igjen, selv om vi er klar over denne konsekvensen velger vi å bruke det mest verdifulle vi har til å se på andre sine liv på sosiale medier. 

Vi består av tanker, følelser og en fysisk kropp som styres utifra våre tanker og omgivelser. Det er nettop i koblingen mellom de 3 sosiale medier/nyheter/sladder tv osv har fanget oss. De gir oss følelsen av direkte stimuli, du ser noe, trykker liker og ser videre. Eller du legger ut et bilde og venter på tilbameldinger og liker, ja for vi elsker tilbakemelding. Er ikke det mye av årsaken til at vi i det hele tatt poster på sosiale medier? Vi vil jo ha tilbakemelding fra andre mennesker. Før i tiden var denne oppmerksomheten forbeholdt, nære venner og familie. Etter internett ble vår nye virkelighetskal vi ha tilbakemelding fra hele verden. 

På den ene siden vil vi ha direkte stimuli fra hele verden at vi er gode nok, unike, ja rett og slett at vi har en betydning. På den andre siden vil vi se hva andre gjør, hvordan vi er bedre eller dårligere. Ja for vi elsker å sammenligne oss selv med andre.

Sånn går dagene, plutselig står vi der og innser at 30% eller mer av tiden vår har gått til å få stimuli fra sosisiale medier/tv osv fremfor å være ute og oppleve verden, kommunisere med andre,kjenne positive og negative følelser. For det er jo det livet handler om. det å erfare og oppleve.

Fra idag legg merke til hvor mye tid du bruker på sosiale medier, nyheter, sladder tv osv. Hva får du igjen for den tiden?

6 ting du kan gjøre IDAG

 • Søk på google etter 1 - 5 destinasjoner eller attraksjoner i nærheten av der du er.
 • Ta med deg kamera(mobilen) på utsiden og ta bilde av alt du gjennom kamera linsen finner fascinerende
 • Ta med en venn eller partner på noe nytt.
 • Skaff deg en lydbok eller bok om noe du vil lære mer om
 • Meld deg på et kurs
 • Snakk med en fremmed

Helt enkelt gjør noe anderledes enn det du gjør idag, bytt ut tiden på mobilen med å se opp og legg merke til omgivelsene rundt deg! 

Husk at du er ikke noe mer eller mindre verdt utifra hvor mange liker du får på facebook, livet ditt er ikke noe mer eller mindre verdt i forhold til hva du leser/ser om andre sitt liv.

Du er mer enn god nok i ditt liv, og det er du som er sjefen over å leve ditt liv og oppleve/erfare så mye du vil ha ut av den tiden du har fått til rådighet.

Med andre ord ta kontroll på tiden din og bruk den fullt ut til det som er viktig for deg!

Ha en strålende helg!

Comment

3 enkle øvelser for sterkere mental stryke på kun 5 minutter

Comment

3 enkle øvelser for sterkere mental stryke på kun 5 minutter

Kan det være mulig å bli mentalt sterkere på kun 5 minutter?

5 fakta om hva mental styrke er og hva det kan bety for deg:

 • Utføre bevisste handlinger i pressede øyeblikk uten å bli fanget av stress/angst.

 • Gjøre bevisste valg, fremfor uønskede valg som skjer automatisk ut ifra gamle utdaterte mønstre.

 • Tillit til egne ferdigheter, selvtillit til å gå på utsiden av komfortsonen din.

 • Se muligheter, fremfor problemer.

 • Presse deg det lille ekstra når du egentlig ikke vil.

Dette er 5 punkter som ligger i det å være mentalt sterk, det å kunne handle med klart hode i pressede situasjoner, kunne tenke deg om i et sekund eller 2 før du handler irrasjonelt på impuls. Det finnes helt klart flere punkter under mental styrke som det finnes utallige treningsmetoder og beskrivelser når det gjelder fysisk trening. Her er kun et utvalg av de 5 punktene som er essensielle og som du allerede i dag kan begynne å ta i bruk. Hva har det å si for deg om du får et blogg innlegg eller budskap som vil ta flere år og implementere? Du ville mest sannsynlig stoppet å lese umiddelbart i det du så følgende utsagn "Begynn i dag, oppnå resultatet om 2 år". Det er slik vi mennesker er, vi vil gjerne har resultater nå med engang! 

3 Enkle øvelser som du kan implementere NÅ!! Ja akkurat nå! Er du klar?!

1.Start med å stille deg bevisstgjørende spørsmål. Når du begynner å stille deg spørsmål som Hva? Hvordan? Årsak? Hvorfor? når du står i situasjoner du før hadde handlet på impuls eller blitt stresset skjer følgende: Du gjør et mer kalkulert og bevisst valg. Si du er stresset pga for mye mas på jobb og sjefen din kommer løpende inn døren og gir deg nok en oppgave. Du kjenner du blir varm, svett på hendene og irritasjonen bruser i kroppen, du har egentlig lyst til å be den godeste sjefen gjøre alt selv! Du kan se for deg skotuppen din i baken hans/hennes i det du tupper høvdingen ut døra. Men dette gjør du selvsagt ikke, du sier "Ja det skal jeg ta med meg hjem, og gjøre i kveld", du kommer sliten hjem etter en lang dag med konstante oppgaver fortsatt med arbeidet i bakhodet. Samboer og barn skal ha sin oppmerksomhet de også, helt til stresset ditt blir for mye og du roper ut i ren frustrasjon på en samboer eller barn som ikke skjønner hva som plutselig skjedde.

Har du vært i den situasjonen noen gang? Ville du kalt det å ha mental styrke i akkurat det øyeblikket du utagerer? Nei! Vi er vel enige om at det ikke er stor grad av mental styrke, det er på ingen måte din feil.  De fleste av oss har aldri blitt opplært og eller trent oss til hvordan vi skal takle de situasjonene, vi har ofte sett våre foreldre gjøre akkurat det samme. 

Heldigvis så kan vi gjøre noe med det i dag!! Akkurat nå. Neste gang sjefen kommer inn og du kjenner stresset bygger seg opp. Still deg selv følgende spørsmål før du svarer sjefen: Har jeg tid og anledning til å ta nok en oppgave eller vil det gå utover meg selv eller de hjemme? Hva betyr mest for meg, de hjemme, meg selv eller sjefen og hans oppgaver?

Begynn å still deg spørsmål før du svarer eller tar avgjørelser som vil ha en innvirkning på livet ditt. Jo flere ganger du gjør det, desto mer bevisst blir du og mer mentalt sterkere

2 .Pust, ja du leste riktig, mental styrke og kroppen din henger faktisk sammen! Den ene slipper ikke unna den andre, selv om vi noen ganger kunne ønske at vi kunne legge hodet igjen hjemme og ta med kroppen på jobb eller andre gjøremål så er det dessverre inntil videre umulig. Når du kjenner stress eller at du er i ferd med å agere på impuls, pust dypt inn med magen, reis deg opp i bryst,skuldre, hodet og pust helt ut. Pust så helt inn og hold i 10 sekunder, helt ut og hold i 10 sekunder, gjenta dette helt til du kjenner at du igjen har kontroll på tankene dine og kan gjøre et bevisst og kalkulert valg.

 3.      Utføre de 2 over, ja du leste riktig igjen. Punkt 3 er å gå på utsiden av komfortsonen/vanen din og gjøre noe du ikke pleier å gjøre. Mental trening er akkurat som fysisk trening, det må utføres og gjøres igjen og igjen så mye at den mentale muskelen har blitt sterkere på samme måte som at du løper eller trener styrke. Begynn med små enkle skritt som å stille deg bevisstgjøre spørsmål og bruk pusten din til å ta kontroll over situasjonene som før var en utfordring. Desto flere ganger du gjøre dette fra i dag, jo mer mental styrke vil du få nå med engang og i fremtiden!!

 "Disiplin i Nå tid er Frihet i Fremtid!"

 Det er mandag i dag og perfekt mulighet til å prøve ut noe nytt som vil ha en betydning ikke bare for deg, men alle rundt deg!!

 Lykke til!!

Comment

Drømme jobben! Nærmere enn du tror?

Comment

Drømme jobben! Nærmere enn du tror?

Vi kan i dag høre på radio at NAV går ut med følgende melding, de som er ledige må innse at det muligens ikke er mulig å få drømme jobben og at du må flytte på deg, eventuelt velge et annet yrke.

Dette er noe vi kollektivt har en forståelse for når vi ser hva som har skjedd med arbeidsmarkedet, ikke minst på Vestlandet det siste året.

Eller er sannheten at samfunnet er i rask endring? Det vi frem til for et år siden anså som trygge arbeidsplasser du kunne være ansatt i frem til du gikk av med pensjon og fikk en gullklokke som bonus. Er dette realiteten i dagens konkurranse situasjon, vi fullfører en gitt utdanning, blir ansatt for så å inneha den samme jobben/arbeidsplassen til vi går av med pensjon? Denne modellen har vi vel egentlig sett for mange år siden er i ferd med å endres radikalt, vi har med andre ord allerede sett starten av det som mest sannsynlig fått se smakebiten av det som vil være fremtiden til enhver arbeidstaker.

Har vi tatt full sirkel og kommet tilbake til den opprinnelige modellen?

Hvis vi nå skal forsøke å se inn glasskula og spå fremtiden, hva ser vi? Flere konsulenter, kortere oppdrag og gjerne på tidsbasert kontrakt, spesial kompetanse osv ser vi allerede nå at er sterkt økende. Vil det bli noe mindre av det vi nå ser i fremtiden eller er det vi ser nå bare starten av det nye arbeidersamfunnet? Før den industrielle revolusjon så hadde vi en form for delings økonomi der jeg hadde en tjeneste du kjøpte eller byttet med meg, dette var helt normalt for vel over 100 år siden. Så kom den industrielle revolusjon der det var store aktører som sysselsatte en mengde mennesker, vi utformet en utdanningsmodell etter denne formelen som vi mer eller mindre har i dag. Men vi er ikke lengere i tiden til den industrielle revolusjon vi har kommet til den teknologiske revolusjon og den har kommet raskere og går mye raskere enn vi er klar over.

Overflødige leger?

Om kort tid kommer det så avansert programvare til mobilen din at den kan loggføre helsen din hver eneste dag, denne dataen blir så lastet opp i en database som igjen analyserer dataene. Den kan avgjøre om du har bakteriell eller virus infeksjoner? Hjerte og lunger, blodtrykk, insulin osv. Det er bare snakk om tid før selv legen din er på mobilen din. Forskjellen er at den nye legen din kjenner deg mye bedre enn din nåværende fastlege. Den nye legen din vil kartlegge deg 24/7 og gi deg konkret analyse der og da. Til og med varsle deg i forkant hvis det er noe i kroppen din som er i ferd meg å skje. Dette er selvsagt godt nytt for oss forbrukere, men det er også nok et steg i en retning der vi mennesker er i ferd med å bli overflødige.

Hva kan vi gjøre?

Heldigvis og jeg vil gjenta heldigvis så er vi mennesker utformet på den måten at vi fortsatt liker menneskelig kontakt, vi er uten tvil også opptatt av fortjeneste i form av materialisme. Det er slik vi har valgt å bygge samfunnet vårt og det er ikke noe feil med det. Uten ville vi mest sannsynlig ikke hatt et så bra samfunn som det vi har i dag. Er det ikke nå på tide at vi sammen begynner å se på hva vi kan gjøre for at vi skal fortsette å ha det bra eller gjerne enda bedre og ikke bare se inn i glasskula med grøss og gru. For vi liker jo ikke endringer, det er jo skummelt. Alt ukjent er skummelt, ikke sant? For de fleste av oss så er det ukjente skummelt.

Istedenfor å frykte fremtiden og hva den har i vente, se hvilken muligheter den kan gi deg i dag?

Eksempel: Du har arbeidet for et oljeselskap på vestlandet med ansvar for arbeids-pakker(oppgave beskrivelser) for det som skal utføres ute på plattformen. Dette har gitt deg en erfaring som gjør at du mest sannsynlig er detalj orientert( har du gjort feil har det blitt dyrt og du har lært at sjekk heller 2 ganger), du er nøye for å påse at alt kommer med og at det er lett å forstå det du ønsker å formilde eller så stopper det opp ute på plattformen, du har fått en evne til å se sammenhenger og ta en kort beskrivelse om til å bli detaljert beskrivelse nesten ned til hver minste skrue.

Vil ikke det da bety at du er veldig verdifull for enten en oppstarts bedrift som arbeider med utvikling som har behov for å formidle en ide om til konkrete arbeidsplaner for en eller flere utviklere? Eller det kan være en etablert bedrift som taper store penger på logistikken sin. Vil din kunnskap hos logistikk selskapet vært verdifullt i forhold til å formilde beskjeder og unngå slurv?

Dette er KUN 1 av tusenvis av eksempler på hva dine egenskaper kan brukes til uansett hva du har hatt som bakgrunn så har noen bruk for deg, forskjellen er at du mest sannsynlig må ta i bruk formen for arbeidsmodell vi hadde for over 100 år siden. Du må selge din spesifikke egenskap til noen andre som har bruk for den. Gjør du en god jobb og du er dyktig vil flere bruke deg, det er slik dette markedet fungerer. Uansett om vi vil det eller ikke så er dette fremtiden, flere slike tjenester som Fiverr, Freelancer, Upwork osv er alle plattformer for konsulenter fra alle verdens hjørner som vil selge sine egenskaper og erfaring. 

Hva er langsiktig best for deg?

Frem til nå har vi hatt en CV vi har levert i det øyeblikket vi skal søke jobb, gjerne har vi søkt jobb via andre som har lagt inn et godt ord for oss. Nå er dette i ferd med å bli byttet ut med karakter fra 1 til 5 og reviews fra andre. Gjør du en dårlig jobb og får 1 som karakter på nett i dag vil ikke andre hyre deg så enkelt er det. Har du hatt 0 oppdrag vil oppdragsgivere mest sannsynlig se etter å leie de som har en lang track record med 5 stjerner og bare fornøyde kunder fremfor deg som akkurat har begynt. Hvordan tror du det blir i fremtiden når mennesker fra fattige deler av verden allerede har begynt å bygge seg denne nye "valutaen". Ja for det er vel en form for verdi/valuta de kan bruke til å skaffe seg arbeid og inntekt? Jo lengere du venter på at verden skal bli slik den var, jo mer vil den løpe fra deg! Det positive her er at begynner du idag så har du fortsatt muligheten til å være med på første bølge.  Jo lengere du venter desto flere vil være foran deg i køen for å selge sin egenskap. 

Konklusjon

For den som ønsker og har lyst så er det i dag store muligheter for arbeid, det gjelder bare å se på utsiden av den rammen vi har hatt frem til nå. Vi er i dag tett knyttet opp mot markeder i andre land som er billigere enn oss, men de mangler inntil videre også mange av de erfaringene vi har. Disse kan du nå gå ut å selge på det åpne marked og komme deg først frem i køen. Det gjelder for deg å finne ut av hva du konkret er god på(ja alle er gode på noe), om du så skulle være middels god på noe så er det alltid rom for forbedring og opplæring. Det viktigste er å ta tak i egen fremtid og sikre seg en inntekt som gjør at du og din familie har mat på bordet og tak over hodet. I fremtiden vil du mest sannsynlig konkurrere om kunnskapen og erfaringene din med andre i fattige land. Men enda så har du forspranget. Du har enda forspranget til å finne ut hva som er drømme jobben for deg og selge den til de som har behov for din kunnskap. Sett deg ned og still deg følgende spørsmål:

 Hva er min sterkeste egenskap?

 Hva anser andre at er min sterkeste egenskap?

 Hva er min lidenskap? Har den sammenheng med min sterkeste egenskap? hvis ikke er det mulig å linke disse sammen? Eller hva konkret må jeg gjøre for å leve av min lidenskap? 

 Hva kan jeg gjøre for at andre vil kjøpe min erfaring? Hvem må jeg henvende meg til? Hva må jeg bygge opp mentalt for at denne omstillingen skal bli positiv fremfor negativ?

Hva har jeg å vinne på å gjøre dette tiltaket nå? 

Hva vil det bety for meg og min eventuelle familie i fremtiden at jeg begynner nå?

Med dette vil jeg ønske deg lykke til, jeg håper at du med å ha lest dette iallfall har begynt å tenke i nye baner og blitt mer bevisst om at det muligens er en ny positiv fremtid der du kan leve av det brenner for og ikke bare må flytte for å kunne gi mat på bordet.

Comment

Nok er Nok! På tide å få hodet ut av ræva?

Comment

Nok er Nok! På tide å få hodet ut av ræva?

Har du en gang vært så frustrert over andre sine handlinger at du nesten har holdt på å eksplodere i en blanding av raseri og frustrasjon? Det har iallfall jeg mange ganger, jeg er helt sikker på at mange har følt den samme følelsen overfor meg også! Dagens blogg innlegg har jeg valgt å kalle "Få hue ut av ræva". Hva mener jeg egentlig med dette voldsomme utsagnet? Mange av oss går ofte og irriterer oss over hva andre gjør på jobb og privat, og det er vel en grunn til at vi nå engang leser blogger. Vi elsker å følge med på andre sine liv, så kan vi etterpå snakke om hvordan han eller hun lever sine live. Veldig ofte finner vi noe negativt også legger vi ut om hvordan de gjør det og vi gjør det sånn! Du skjønner greia. Vi er eksperter i å se andre sine begrensinger, men ikke våre egne.

Vi ser svært sjeldent våre egne begrensninger eller på godt folkemunne kaldt feil. Jeg velger å kalle det for begrensning eller mangel på lærdom på det området. Hvis du fortsetter å gjøre det samme om og om igjen til du en dag er under torva med blomster over. Da kan jeg være enig med deg at det er en feil, men inntil det så sier vi at det er en begrensning du enda ikke har oppgradert. La oss ta et eksempel til i disse gründer og oppstartsbedrift tider, vi leser stadig om nyoppstartninger eller også kaldt startups i aviser og på sosiale medier. Nesten daglig kan vi lese om Innovasjon Norge sine satsningsområder i tiden fremover, og apper som skal til USA for å slå igjennom. Dette i seg selv er utrolig bra, da vi vet at i USA så stod startups for majoriteten av arbeidsplasser i 2014.

Nå handler dagens blogginnlegg om å få hue ut av ræva og den er myntet på oss alle, om vi er mental trenere, gründere, arbeidstakere, mødre, fedre, bloggere, JA OSS ALLE! Vi går alle rundt og tenker/tror at vi gjør bedre handlinger enn andre, eller at vi ønsker oss en annen hverdag enn det vi har idag. Samtidig så forventer vi at de vanene og handlingene vi gjør i dag skal føre oss dit, altså til et annet sted enn vi er idag uten å gjøre noe annerledes. Mange drømmer/tenker seg til sånn de vil ha det, men gjør ikke de reelle handlingene for at nettopp det skal bli en virkelighet. Mange av oss husker blogg bølgen som skyldte inn over Norges land i 2010 og 2011. Det var bloggere overalt! Alle skulle leve av blogg og bli den neste ABC kjendisen, og mindre enn en håndfull nådde målet. Hva skiller disse få kontra de 1000 vis som prøvde og aldri nådde frem? Vi kan si at det skilte i innhold, design, personlighet, kvalitet på bilder osv., men den største forskjellen finner vi i gjennomføringen.

De som er på topp idag om det er gründere, bloggere, arbeidstakere eller husmødre er nettopp det fordi de gjennomfører over tid. Vi vil ikke kjenne følelsen av å ikke få det til. Vi ønsker å tro at alt var en over natten suksess, at fotballfrue plutselig var Norges mest leste blogg, ikke alle de utallige timene hver eneste dag som lå bak. Det er kun en liten promille som er en overnatt suksess, og i tillegg er de som er en overnatt suksess veldig ofte utspring fra lignende erfaringer fra før.

Det meste er knalltøff jobbing over tid. Møt et hinder, kjenn den kjipe følelsen, finn en løsning, løs utfordringen og få mestring. Gjenta dette nok ganger og det blir en avhengighet, vi trenger ikke se lenger til et treningsstudio for å se dette i praksis. De som går på et treningssenter år etter år har satt dette ut i praksis, få vondt og kjenn mestring. Det som også er felles for de som går på et treningsstudio eller trener regelmessig er at de på et tidspunkt innså(fikk hue ut av ræva) at her måtte noe gjøres. De tok første skrittet, kjente på smerten, kjente den fantastiske følelsen av mestring før det ble en vane og livsstil.

Dette gjelder alt i livet, den formelen der kan du implementere til alt. Utfordringen er det å innse at du trenger å gjøre det i utgangspunktet!! Vi tror selvsagt at vi er klar over det meste og at vi kjenner oss selv, men svært ofte er vi fanget i et mønster vi ikke er klar over. Derfor opplever vi gjerne det samme om og om igjen fordi vi har et handlingsmønster vi ikke er klar over. Mange vil skape neste facebook eller leve av online tjenester, men de trenger 14 dager fri hver andre måned eller de er ofte ute på byn som igjen resulterer i at de jobber effektivt 3 dager i uken. Det mest pussige av alt er at vi rettferdiggjør handlingene våre og samtidig klager vi over der vi er akkurat nå. Vi skulle gjerne hatt mer penger på kontoen, handlet mindre ting vi ikke trenger osv. Det er kun en måte! FÅ HUE UT AV "RÆVA"!

Start med å bli bevisst handlingene dine, før du skal gjøre viktige eller mindre viktige avgjørelser som vil ha en innvirkning på livet ditt fremover, spør deg selv: Hva er årsaken til at jeg gjør det valget her? Vil det valget her være positivt for meg i fremtiden?

Vi vi alle bli mentalt sterkere, begynn idag med og bli bevisst handligene dine å ta det første steget ved å forbedre det du oppdager.

Lykke til

Comment

Comment

Hvordan er det mulig at 44 posten ansatte får fysisk ubehag av mel?

På fredag kunne vi lese at en post terminal var blitt evakuert etter funn av et hvitt pulver, hele 44 mennesker var evakuert. Etter hva vi kunne lese i avisen har de fått blant annet symptomer som tung pust og kløe.

Det ble avklart i helgen at innholdet i pakken kun var mel og alle 44 som var blitt sendt til sykehus var helt friske.

Hvordan kan dette være mulig? 44 mennesker plutselig føler kløe, tung pust osv etter funn av hvitt puler? Vi har lest og hørt i nyheter mange ganger gjennom årene om Antrax og lignende stoffer som tar livet av deg når du kommer i kontakt med stoffet. For en posten ansatt som har hørt om tilfeller der Antrax har forekommet, og plutselig ser hvitt pulver på gulvet! Hva skjer? Jo den ansatte sin reptil hjerne(Amygdala) roper at her er det fare!!! Dette har vi hørt og lagret så når vi står der ansikt til ansikt med hvitt pulver i slike omgivelser så sier hjernen at dette er Antrax du er i fare. Hadde den samme ansatte rotet rundt i sitt eget matskap og sett et hvitt pulver hadde han eller hun tenkt, "dette er bare mel". Siden det er i denne typen omgivelser så blir melet til Antrax.

Deretter ser en annen ansatt det samme pulveret og reaksjonen til den andre,den tredje og den fjerde. Her kommer gruppe dynamkikken. Oppdager vi at flere har gått i panikk modus og vi også ser det hvite pulveret vi har hørt om gjør vi det samme. Dermed er melet plutselig blitt til noe farlig som igjen gjør at vi får fysisk ubehag som tung pust og kløe.

For de som har erfart panikk angst så er dette samme type respons og fysisk reaksjon. Du er helt sikker på at det er virkelig det som skjer og kroppen din responderer der etter.

Tenk på hva du leser eller hører i nyheter hver eneste dag, vi tror at det ikke går inn på oss. Men det lagerer seg ubevisst i fare lageret vårt. Når vi en dag står ansikt til ansikt med noen med en annen religion og bekledning enn oss selv på et fly, de er stresset pga at de har flyskrekk! Da er vi sikre på at de er terrorister. Så klart vi tror det, vi har gjor sett filmer, nyheter, aviser, radio hver eneste dag.

Når vi kommer i en lignende situasjon er vi helt sikre på at det er ekte. Vår fremre hjerne halvdel som håndtrer logikk har for lengst koplet ut og overlatt alt til reptilhjernen, at her er det nok engang fare.

Du responderer automatisk uten å være klare over hva eller hvorfor.

Dette forekommer hver dag også i vanene dine, start med å legge merke til hva du leser i nyheter og media og hvordan du responderer bevisst og ubevisst på det du leser/hører.

Se hvordan det påvirker humøret ditt, hvordan det innvirker på hvordan du ser på fremtiden din, hvordan det påvirker valgene dine. For å kunne forbedre noe må du først bli klar over hva du vil forbedre. VI kan ikke forbedre noe vi ikke vet.

Start med å legge merke til hvordan nyheter påvirker deg, ha en strålende søndag og nyt sommeren:)

Comment